Balti Jaama Turu blogi

Taimetoit ja vitamiinid kioskist number 12: mida kujutab endast veganresto VegB12?

Foto:VegB12.

“Idee oma kohvik luua tulenes puhtpraktiliselt enda tervisest sõltuvalt. Mida ise pakume, seda ka ise valmistame,” räägib Viktor Bobkin, kes peab Balti Jaama Turul põneva nimega vegankohvikut VegB12. Aastast 2017 tegutsenud kohvik on oma aja jooksul leidnud tee paljude vegantoitude austajate südamesse, ent kuidas see ikkagi juhtunud on?

Suhkrut, jahu, muna ning piima toitudes enamuses ei ole

Nimi VegB12 koosneb mõistagi esmalt sõnast “Vegan”. Järgnev ühend B12 tähendab ühtaegu aga vitamiin B12’t ning Balti Jaama Turu 12. kioski numbrit, kus kohvik tegutseb. “Valmistame suure osa meie toitudest ise, mingis osas müüme ka teisi tooteid. Küll on aga tähtis mainida, et kõik tooted on sajaprotsendiliselt vegan,” sõnab Viktor Bobkin.

Ta lisab, et pole vahet kas valmistatakse torte, küpsiseid või suppi, neis ei ole lisatud suhkrut, laktoosi, muna ega jahutooteid. Eesmärgiks on inimestele pakkuda kõige värskemat, looduslähedasemat ning hooajalisemat toitu.

Vegankohvik on küll vaid mõned aastad vana, ent kogu VegB12 nime taha peituv meeskond on taime-, vegan- ning toortoidu maailmas tegutsenud enam kui kümme aastat. 

“Kõige tähtsam on see, et tehakse igapäevaselt toitu südamega ning arvestatakse kõikvõimalike maitsemeeltega,” arutleb kohvikupidaja. Seda just põhjusel, et leidub väga palju inimesi kes näiteks laktoosi või suhkrut ei talu, ka neile soovitakse pakkuda parimat võimalikku kogemust.

Hommikupudru tegemine on aegnõudev, ent väga hea põhjusega

Igal päeval on erinev menüü ning see sõltub sageli sellest, mis tooraine tol päeval tuleb ning mis on parasjagu juba ettevalmistatud.

Kõige populaarsemateks toitudeks on Viktor Bobkini sõnul päevasupid ja hommikupudrud. Hommikupuder valmib meil pikaajalisel tulel ning valmistame seda alati tund aega, et kõige ehedamad maitseõitsengud välja tuleksid. Pole vahet kas tegu on lõuna- või hommikusöögiga, kõik peab pakkuma ühtaegu nii naudingut kui ka väärt kõhutäit,” tutvustab Viktor Bobkin lähemalt toidutegemist. Põnev on ka teada, et putru valmistatakse kookospiimaga.

Tellimusi tuleb arvukalt nii kohapeale kui ka kullerdusega koju. Lisaks hommikupudrule ja lõunasupile pandi Viktor Bobkini sõnul hiljuti menüüsse ka soe salat, mis sisaldab päikesekuivatatud tomateid. Magusa poole pealt armastavad kohvikukliendid aga toortatra maasikaküpsise torti ning tummist metspähkli šokolaaditorti.

Oluline roll on mängida ka kohvil. “Kasutame brasiilia-kolumbia kohviube ning heledat rösti, mis jätab pikema järelmaitse. Kliendid kiidavad ning väga palju ostetakse kohvi ka kaerapiimaga, mis muutub vahustamise järel siidjaks ja mõnusaks,” lõpetab Viktor Bobkin.

Märksõnad: , , , , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ole kursis, mis su kodukandis toimub

Telli Põhja-Tallinna uudiskiri

Saadame sulle kolm korda nädalas ülevaate Kalamaja Kuulutaja, Pelgulinna Teataja ja Kopli Krooniku olulisematest teemadest.