Balti Jaama Turu blogi

Visadus viib sihile: kuidas avati Balti Jaama Turul Usbeki restoran Samsa Family Bakers?

Laia silmaringiga, palju reisisaateid jälginud või enne pandeemiat ise maailmas ringi rännanud inimesed on kindlasti kuulnud Usbekistanist. Kesk-Aasias asuv riik on koduks uhkele usbeki rahvusele ning eelkõige tuntud oma suursuguse arhitektuuri ning sõbralike inimeste poolest.

Usbekistani üks põnevamaid eripärasid on nende köök, mida Eestis tutvustab hästi restoran Samsa Family Bakers, mida saab külastada Balti Jaama Turul lausa kahes kohas: toidutänaval ja kioskitänaval, mis mõlemad asuvad esimesel korrusel. Populaarse restorani avamise taga peitub huvitav lugu, mis on üles ehitatud just sihikindlusele.

Pelmeeniäri või samsa?

Samsa Family Bakersi ajalugu ulatub üheteistkümne aasta taha. Restorani asutaja Timur Seiidov soovis müüa usbekkide rahvuspirukat, lehttaignast valmistatud samsat, ent pagarikojale nime mõtlemine osutus parajaks pähkliks.

“Siis rääkis mu Londonis elav õde, et kaks meest olid talle rääkinud seal kohast nimega Family Bakers. See tundus lihtsalt hästi kõlav ning panime kaks asja kokku,” meenutab Seiidov.

Esimesed aastad möödusid kiirelt. Seiidov avas üle linna kolm putkat: ühe Kristiine Keskuse juures, teise Balti Jaama rongiperroonil ning kolmanda vanalinnas. Samsa läks kaubaks ning äri õitses.

Asjalood arenesid paraku nii, et Kristiines asuv kiosk tuli ära müüa ning vanalinna oma läks konkurendiga vaidlemise tõttu samuti lõpuks müügiks. Järele jäi vaid Balti Jaama perroonil kõndijaid tervitav putka, mille taga valendas tollal uuenduskuuri läbiv Balti Jaama Turg. “Tutvusin siis turu direktori Andres Rjaboviga. Ta oli väga hea mees,” räägib Seiidov.

Läbirääkimised uue koha avamiseks algasid kohe, ent meeste vahel lahvatas lahkheli – Seiidov soovis müüa samsat, aga Rjabov soovitas püsti panna pelmeeniäri, kuna see oli turult veel puudu. 

Toona kokkuleppele ei jõutudki. Seiidovi perrooniputka jätkas tegutsemist, ent nähes vastselt taasavatud turgu kenasti toimimas, tabas usbekist kokka madalseis. “Jalutasin perroonil kolm nädalat ringi, enamasti masendunult. Siis nägin ühel hetkel Rjabovit niisama turul jalutamas. Läksin kohe uuesti tema jutule,” meenutab Timur Seiidov lõbusalt.

Seekord olid läbirääkimised edukamad. Turu juht pakkus mehele pinda, aga pelmeeniäri ning samsa vaheline vägikaigas jäi siiski veel seda viimast jah-sõna takistama. 

Ent mees jäi endale kindlaks ning järgmised kolm kuud otsis ta iga päev turul direktorihärrat ning üritas teda samsa müügipunkti avamise koha pealt ümber veenda. 

Avamisele järgnes tugev laienemine

“Ühel päeval oli ta väga heas tujus ning ma proovisin uuesti oma õnne. Ütlesin, et tooksin kasvõi väikese laua ning paneksin pirukaleti tänavatoidualal püsti. Viimaks ta nõustus,” räägib Seiidov. Ta näitas direktorile uue koha disaini ning selgitas kogu plaani täpselt lahti. Mõne aja pärast oli Samsa Family Bakers Balti Jaama Turul avatud ning pirukad läksid müügiks nagu soojad saiad.

Sealtpeale algas laienemine. Kuna müük edenes väga kenasti, läks üsna varsti vaja suuremat äripinda. Kui kioskitänaval vabanes üks pind, haaras Timur selle kohe endale. Sinna oli plaanis rajada väike, aga tubli tšeburekke ja usbeki rahvustoitu pakkuv restoran. Aasta hiljem avanes Timuril võimalus ka teine pool kioskist endale saada. Ja nii saigi Samsa Family Bakers oma restoranile viisaka istumisala.

Rõhutakse Usbeki päritolu

Samsa Family Bakersi restorani üheks põnevamaks ja iseloomulikumaks elemendiks on traditsioonilised ja ajaloolised Usbeki ahjud, mida kutsutakse tandirideks. Seal küpsetatakse leiba täpselt samamoodi nagu tuhat aastat tagasi. Praeguste ahjude kõrval näeb peatselt veel üht ahju, mida autentsuse nimel tuleb appi ehitama spetsialist Usbekistanist. “Tema ja ta perekond küpsetavad tandiridega leiba juba neljandat põlvkonda, tõelised meistrid. On, mida oodata,” räägib Seiidov. Neid leibu saab turule maitsma tulla juba maikuus. 

Põnevad on ka erilised rohelised taldrikud. Need on siia toodud otse Usbekistanist, ajaloolisest Registani piirkonnast, mis on tuntud kunstnike poolest, kes kodus käsitööna taldrikuid valmistavad. Samsa Family Bakers kasutab nende rohelisi taldrikuid, mis lähevad hästi kokku kogu restorani kujundustemaatikaga.

Samsa Family Bakers jaguneb Balti Jaama Turul kaheks eraldiseisvaks üksuseks. Esimene on suurem restoran ja teine väike müügilett. Seal küpsetatakse kohapeal samsa pirukat ning pakutakse kohvi.

Suuremas restoranis pakutakse Usbeki kööki täies ulatuses ning kõige ehedamal võimalikul viisil. Menüüs on lisaks samsale ja tšeburekile ka erilised supid, pilaff ja populaarne rahvusroog lagmani. Tasub teada: Usbekistani pilaff on maailmakuulus ning kantud isegi UNESCO Maailma Toidupärandi nimistusse. Veel tasub teada, et tellida saab ka toidu kojuveo — vahel toob hõrgutised kohale ei keegi muu kui Seiidov ise.

Samsa Family Bakers on Balti Jaama Turul tegutsenud rohkem kui kolm aastat. Usbeki köögi omapäraseid maitseid on käinud seal nautimas kümned tuhanded Tallinna elanikud, ent asutaja sõnul on nende juurde kohale sõidetud isegi Narvast.

Usbeki köögiga saab tutvuda Balti Jaama Turul nii restoranis kui ka väiksemas müügiletis toidutänaval. Informatsiooni Samsa Family Bakers kohta leiab siit!

Märksõnad: , , ,

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ole kursis, mis su kodukandis toimub

Telli Põhja-Tallinna uudiskiri

Saadame sulle kolm korda nädalas ülevaate Kalamaja Kuulutaja, Pelgulinna Teataja ja Kopli Krooniku olulisematest teemadest.